
Maarten, meester van de details
Over psycho-educatie op school met ChatGPT
Maarten*, een jongen met autisme, zit in groep 6 van de basisschool. Psycho-educatie lijkt wenselijk. Er is op school een begeleider beschikbaar voor hem die vaker met hem werkt. Zij wil graag leren hoe je zoiets aan kan pakken. Vanuit het Autisme Steunpunt heeft onze collega Monique 5x met deze jongen en zijn begeleider gewerkt. .
Maarten had een heel negatief en beperkt beeld van zijn autisme en vond het heel lastig om uit te leggen waarom dingen soms niet gingen. Door allerlei materialen en opdrachten heeft hij een meer compleet en positief beeld van zijn autisme en het is veel duidelijker hoe het bij hem in zijn hoofd werkt (voor hem en voor zijn omgeving).
Tijdens de laatste begeleidingdag is alles bij elkaar gebracht in één verhaal, een soort samenvatting van het geheel. Monique heeft ChatGPT gevraagd om een verhaal te schrijven over Maarten. Onderstaand volgt een klein stukje uit het verhaal met als titel:
‘Maarten, Meester van de details’
Moeite met open opdrachten
Vandaag krijgen ze een schrijfopdracht. “Schrijf een verhaal over iets wat je leuk vindt,” zegt de juf.
Maarten staart naar zijn papier. Iets wat je leuk vindt… Maar wát precies? Een spel? Een planeet? Een dag uit zijn leven? Hoe lang moet het zijn? Wat bedoelt de juf precies? Hij kijkt om zich heen. De andere kinderen schrijven al. Maarten probeert te beginnen, maar er zijn zóveel mogelijkheden dat hij vastloopt. De juf komt langs en ziet zijn lege blad. “Zal ik je helpen kiezen?” vraagt ze.
Maarten knikt.
“Je weet veel over planeten, toch?”
Zijn gezicht licht op. Ja, planeten! Daar kan hij over schrijven. Zodra hij een duidelijk onderwerp heeft, gaat hij razendsnel aan de slag. Zijn verhaal wordt supergedetailleerd en de juf zegt later: “Wat een bijzondere beschrijvingen, Maarten. Jij ziet echt dingen die anderen niet zien!”
Als Maarten het verhaal leest, herkent hij zichzelf er meteen in. De begeleider krijgt kippenvel, zo mooi en passend vindt ze het. Ook ouders herkennen hun zoon in het verhaal. Het verhaal laat zien wat hij lastig vindt maar ook wat hij juist goed kan, wat zijn talenten zijn en dat hij het met al zijn kwaliteiten ver gaat schoppen!
Wil je meer weten over psycho-educatie bij leerlingen op school? Wat wel en niet kan? Bel of mail ons gerust, dan denken we met je mee!
*Vanwege privacy hebben we een andere naam gebruikt.