<< Samen passend onderwijs creëren voor elke leerling >>
Saskia Sliepenbeek

Europees internationaal autisme congres 2019 Terug naar alle artikelen

Van 13 t/m 15 augustus 2019 heeft het team van het Autisme Steunpunt samen met collega’s van SSOE, het Autism Europe Congres in Nice bijgewoond. Tijdens dit congres hebben we veel lezingen bijgewoond over een breed scala van onderwerpen, allemaal gerelateerd aan autisme. Te veel om hier te beschrijven, maar we vermelden enkele lezingen met link:

  • Er was aandacht voor en discussie over autisme en vroegdiagnostiek. Waaronder een interessant onderzoek naar eye-tracking bij baby’s om autisme te detecteren. De lezing werd verzorgd door Ami Klin.
  • Een onderzoek van Hilde Geurts over ‘Autisme en ouder worden’. 
  • ‘Autistica’, een onderzoek van James Cusack dat pleit voor een wereld waarin alle mensen met autisme een lang, gezond en gelukkig leven leiden. Over kwaliteit van leven, de invloed en het belang van wetenschappelijk onderzoek, meer genuanceerd met elkaar spreken over mogelijke invalshoeken en aanpakken én de noodzaak mensen met autisme als individu i.p.v. als groep te benaderen.
  • De animatiefilm ‘Mind my mind’ waarin je kunt zien wat er in het hoofd van iemand met autisme omgaat bij gedachten en emoties.
  • De Engelse film ‘Birthday Party’ waarin je 3 kinderen ziet met een ass met als doel de signalen van autisme te leren herkennen.
  • Er waren veel bezoekers én onderzoekers met een autismespecturmstoornis aanwezig.
  • Er werd veel meer gesproken over autisme als een neurodiversiteit, in plaats van een stoornis. ‘Autism is not a disability, it is a trade!’

Al met al een interessant congres met veel inspirerende lezingen! Voor wie alle samenvattingen van de lezingen wil inzien is er een Engelstalig ‘Abstract book’.