<< Samen passend onderwijs creëren voor elke leerling >>
Saskia Sliepenbeek

Luister- en leestips Terug naar alle artikelen

Om wie je bent – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden schreef met ‘Om wie je bent’ een indringend boek over haar geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin. Benjamin heeft autisme. Ze is getrouwd met de alom bekende dirigent Jaap van Zweden. Samen kregen ze een dochter en drie zoons. De diagnose autisme van Benjamin leidde tot de oprichting van Stichting Papageno, die steun verleent aan gezinnen met kinderen met autisme.

Het boek ‘Om wie je bent’ is tot 1 juni gratis te beluisteren. 

Overlijden in Coronatijd

Helaas krijgen veel mensen in deze bijzondere tijd te maken met het overlijden van een naaste. Er zijn veel vragen: Hoe betrek je kinderen bij het overlijden met alle beperkende maatregelen daaromheen? Wat kan niet en wat kan nog wel? Hoe kan je iemand condoleren nu je geen hand mag geven? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven in de handreiking ‘Kinderen informeren en betrekken bij overlijden van een naaste in coronatijd’. Het expertisecentrum Omgaan met Verlies heeft deze handreiking geschreven en het mag met bronvermelding vrij verspreid worden.

Bij kinderen met autisme is het, vanuit hun behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid, heel belangrijk dat informatie rondom een overlijden helder en concreet gecommuniceerd wordt. En dat er ruimte is voor de eigen manier van reageren van deze kinderen, die soms anders is dan we verwachten.